Reportage
26 mei, 2021
Deelnemers aan Apple Entrepreneur Camp doorbreken barrières in hun loopbaan als programmeur
Matt Garrison, oprichter van ShapeShifter Lab en begenadigd jazzmuzikant, zocht een nieuwe manier om digitaal met andere muzikanten samen te werken. Daarom deed hij een beroep op vrienden en collegamuzikanten met programmeerervaring. Iedereen bleek het druk te hebben met eigen projecten, maar het idee liet Garrison niet los. Hij wist dat hij in ieder geval de beginselen van het programmeren moest leren om zijn app uit de startblokken te krijgen.
“Ik zei ‘Leer me maar programmeren, dan bouw ik die app zelf wel’”, aldus Garrison. “Ze hoefden me alleen maar te laten zien wat ik moest doen. Als artiest kun je tegenwoordig immers maar beter zorgen dat je technologische uitdagingen zelf kunt tackelen.”
Garrison en zijn team gingen in Objective-C en later in Swift aan de slag om TuneBend te ontwikkelen. Met deze app kunnen muzikanten samen jammen, muziek opnemen en hun muziek uiteindelijk ook verkopen. Garrisons interesses in muziek, technologie en ondernemen komen allemaal samen in TuneBend. Garrison runt een eigen bedrijf genaamd ShapeShifter Lab, een muziekpodium in New York.
“Ik heb altijd al een zwak gehad voor computers en technologie”, zegt Garrison. “En nu begrijp ik hoe ik computers kan aansturen, zodat we op een nieuwe manier muziek kunnen presenteren. Wij zijn waarschijnlijk een van de weinige muziekpodia waar ter plekke software wordt geprogrammeerd.”
Overal ter wereld is programmeercode tegenwoordig de officiële taal van het bedrijfsleven. Programmeercode neemt barrières weg en geeft innovatieve ondernemers de middelen om klanten op allerlei nieuwe manieren van dienst te zijn. Om ook anderen te helpen, worden er zelfs apps ontwikkeld om mensen uit achterstelde groepen te leren programmeren. Met apps waarin gebruikers hun creativiteit kwijt kunnen en ze tegelijkertijd de basisbeginselen leren van het programmeren, proberen ondernemers een bredere groep toekomstige ontwikkelaars en makers te bereiken. Hun doel hangt vaak samen met hun eigen ontwikkeling als programmeur, die zijn oorsprong heeft in de manier en het moment waarop ze aan hun eerste digitale projecten begonnen.
Samanta John, oprichter van Hopscotch wilde een app maken die meisjes inspireerde om te leren programmeren. Hopscotch is een app waarmee kinderen leren programmeren. Ze worden gestimuleerd om creatief na te denken, en leren de basisbeginselen van het programmeren door hun eigen games, creatieve werkstukken en verhalen te maken. Kinderen en tieners kunnen hun creaties kwijt in de gemodereerde community van Hopschotch, waar ze ook samen kunnen spelen en van elkaar kunnen leren. John leerde pas aan de universiteit programmeren en merkte dat veel van haar mannelijke vrienden dit al veel eerder hadden gedaan.
“Ik wilde iets maken dat ik zelf als kind geweldig had gevonden!” zegt John. “De mannelijke programmeurs die ik kende, hadden allemaal als kind al de kunst geleerd. Ik hield me in mijn jeugd met heel andere dingen bezig. Ik wilde dit veranderen voor de nieuwe generatie meisjes.”
Om hun apps verder te verbeteren en meer te weten te komen over handige nieuwe tools voor hun bedrijf, deden Garrison en John mee aan het Apple Entrepreneur Camp.
Het Apple Entrepreneur Camp werd voor het eerst georganiseerd in 2019 en is een intensieve technologieworkshop voor app-gerichte bedrijven die zijn opgericht door en worden geleid door ontwikkelaars uit ondervertegenwoordigde groepen. De eerste groepen deelnemers waren 100 innovatieve vrouwen en hun teams uit 42 verschillende landen. In het kader van het Racial Equity & Justice Initiative van Apple deed eerder dit jaar de eerste groep zwarte oprichters en ontwikkelaars mee.
“Het was fantastisch om op de nieuwe Apple campus te mogen werken en er gebruik te kunnen maken van alle voorzieningen”, zegt John. “Het mooiste was toen ik aan een bug in webGL mocht werken samen met de engineer die deze open standaard onderhoudt voor Apple.”
Ook de oprichters van imagiLabs, Dora Palfi, Beatrice Ionascu en Paula Dozsa deden mee aan het Apple Entrepreneur Camp. Deze oorspronkelijk uit Zweden afkomstige ontwikkelaars kwamen elkaar tegen als student computerwetenschappen aan New York University Abu Dhabi. Allemaal bleken ze buitengewoon veel interesse te hebben in de interactie tussen mens en computer. Het ontstaan van imagiLabs is een direct gevolg van het gebrek aan vrouwen in de technologie. imagiLabs probeert dan ook om meisjes te inspireren om te gaan programmeren. imagiLabs levert een complete supportcommunity via de app, het slimme imagiCharm-accessoire en een sociaal netwerk, zodat meisjes samen kunnen leren programmeren.
Tijdens het Apple Entrepreneur Camp zagen Palfi, Ionascu en Dozsa hun kans schoon om ideeën en ervaringen uit te wisselen met andere start-ups en ondernemers. Het event maakte volgens hen nog eens duidelijk dat technologie pas voor iedereen iets goeds kan betekenen als de makers diverser van aard zijn.
“Uit onderzoek blijkt dat jongens en meisjes op twaalfjarige leeftijd allemaal even geïnteresseerd zijn in computerwetenschap”, zegt Dora Palfi, CEO en oprichter van imagiLabs. “Maar zijn ze eenmaal 14 jaar, dan begint deze interesse uiteen te lopen. Dan is nog 47 procent van de jongens geïnteresseerd, maar nog maar 12 procent van de meisjes. Naar ons idee komt dat doordat er te weinig relevante activiteiten worden ontwikkeld met en voor meisjes. Met onze app en de imagiCharm hopen we het gat te dichten.”
Apple Entrepreneur Camp is een technologieworkshop met persoonlijke begeleiding op codeniveau door experts en engineers van Apple. De beste mensen van Apple zetten zich voor dit event in als mentor en delen hun inzichten. Ook na de workshop kunnen deelnemers nog op hulp rekenen en gaan ze deel uitmaken van een groeiende groep mensen die anderen helpt met het opstarten en uitbouwen van hun eigen onderneming. In 2020 breidde Apple het Entrepreneur Camp uit naar groepen zwarte bedrijfsoprichters en ontwikkelaars.
“Tijdens WWDC vorig jaar hoorde ik voor het eerst iets over het Apple Entrepreneur Camp”, zegt Garrison. “Tim Cook had het over de inspanningen voor rassengelijkheid en wat programmeren daarbij kan betekenen. Mijn vrienden vonden mij bij uitstek geschikt om mee te doen. En dat vond ik ook.”
TuneBend is vanaf dit najaar verkrijgbaar, maar Garrison brengt tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) 2021 al een kleinere eerste versie van de app uit. De app gaat (heel toepasselijk) ‘Matt Garrison’ heten en bevat de basisonderdelen van TuneBend en een voorproefje van wat er verder nog aankomt. Garrison wil met de eerste versie vooral feedback verzamelen en pas daarna gaandeweg meer features inbouwen, zodat gebruikers er van a tot z bij betrokken zijn: een digitale jamsessie met de eindeloze mogelijkheden van muziek en programmeercode.
Deel artikel
Afbeeldingen van Apple Entrepreneur Camp-deelnemers