opent in nieuw venster
Sam Trump
Sam Trump, jazzmuzikant, Bronzeville, Chicago. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Lawrence Agyei.
Ter gelegenheid van Black History Month heeft Apple meer dan 30 zwarte fotografen in de VS gevraagd hun woonplaats op hun eigen unieke wijze in beeld te brengen met iPhone 12 Pro. De fotografen gingen daarop aan de slag om typische plekken en inwoners van hun stad te laten zien.
Julien James uit Washington D.C. vond iPhone 12 Pro ideaal om ook de wereld rondom zijn onderwerpen voor het voetlicht te brengen. “iPhone is mijn favoriete camera omdat ik die altijd en overal bij me heb,” zegt hij. “Ik kies meestal voor 50 millimeter, want dat komt het meest overeen met het menselijk oog. Alles wat ik vastleg moet zoveel mogelijk lijken op wat ik met mijn eigen ogen zie. Ik stond perplex van de kwaliteit van de ultragroothoekfoto’s van iPhone 12 Pro.”
Vijf fotografen geven een inkijkje in hun plaatselijke omgeving: Washington D.C., de wijk Bronzeville in Chicago, Manhattan Beach in Zuid-Californië, de binnenstad van Detroit en de Bronx in New York.
Zwart staat voor een scala aan huidskleuren, haartexturen, geluiden, talen, dialecten en culturen. Je moet het vooral zien als een spectrum. Zwarte mensen komen van heinde en verre om in Washington te studeren, werken, politiek te bedrijven, noem maar op. En al die mensen nemen hun eigen cultuur met zich mee. Het is één grote smeltkroes. In Washington wonen veel West-Afrikanen en telt ook het grootste contingent Ethiopiërs buiten eigen land. Al met al een verrijking voor de zwarte cultuur in de stad. Dan heb je ook nog de ‘oorspronkelijke Washingtonians’, die aan de wieg stonden van de go-gomuziek, allerlei modetrends en zelfs de ‘bike-lifecultuur’. Zo voegt iedereen het zijne toe. De enorme diversiteit binnen de zwarte cultuur en dan met name in Washington, is iets wat ik wilde vastleggen in deze foto’s van Nate, Taryn en Chris. Ze zijn allemaal zo uniek en zo anders, van hun haartextuur tot hun manier van kleden en culturele achtergrond.
Nate heeft een geweldige uitstraling, zelfs zijn gelaatsuitdrukkingen passen perfect bij Washington. Ik kijk mensen graag rechtstreeks in de ogen tijdens het fotograferen. Met de ultragroothoek kan ik heel dichtbij iemand gaan staan en toch veel van de achtergrond laten zien voor een compleet verhaal. En intussen kan ik nog steeds oogcontact maken.
Nate onder een straatnaambordje van Georgia Avenue.
Nate, Uptown Washington D.C., gemaakt op iPhone 12 Pro door Julien James. “Nate is geboren en getogen in Uptown Washington D.C. Dus ik wilde hem graag daar fotograferen. Je ziet de energie van Georgia Avenue in hem terug en ook in de kleding die hij draagt”, zegt James.
Zwart-witfoto van Taryn.
Taryn, kunstenaar, Washington D.C., gemaakt op iPhone 12 Pro door Julien James.
Chris op een stenen muurtje.
Chris, H Street, Washington D.C., gemaakt op iPhone 12 Pro door Julien James. “Chris komt hier oorspronkelijk niet vandaan, maar voelt zich toch helemaal thuis. Ik noem hem ook wel de ‘King of H Street’ omdat hij al sinds het begin van de pandemie veel voor goede doelen doet en zich inzet voor de zwarte gemeenschap”, zegt James.
Ik wilde de essentie van Chicago en zijn buitengewone talenten vastleggen. In de wijk Bronzeville begon de loopbaan van een groot aantal jazz-, blues- en gospelmuzikanten. Ik wilde Sam vastleggen als hij helemaal in zijn element was, spelend op zijn trompet, in de context van de geschiedenis van dit deel van de stad. Het South Shore Drill Team heeft ook een rijke geschiedenis in Chicago. Door met iPhone 12 Pro te fotograferen, kon ik Sam en de leden van het South Shore Drill Team op deze plekken in beeld brengen. Zo ga je ook de locaties op een heel andere manier bekijken. De camera is verbluffend snel en ik kan de foto’s eenvoudig omzetten naar zwart-wit, zodat ze iets tijdloos krijgen. 
Mijn moeder heeft er altijd op gehamerd dat we ons bewust moeten zijn van onze geschiedenis. Ze zei ook altijd dat alles wat zwart was, buitengewoon was. Malcolm X was buitengewoon. Martin Luther King Jr. was buitengewoon. Ik ben in Italië opgegroeid en daar werd op school maar weinig aandacht besteed aan de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis. Dus mijn moeder zorgde dat ik alles wist van de zwarte burgerrechtenbeweging en de belangrijkste voortrekkers. Mijn foto’s vertellen een verhaal over de zwarte gemeenschap in Chicago. Hopelijk kan ik er zo voor zorgen dat de rest van de wereld Chicago met een andere blik gaat bekijken.
Twee leden van het South Shore Drill Team, een man en een vrouw, houden vlaggen vast.
Leden van het South Shore Drill Team, Chicago. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Lawrence Agyei.
Een vrouw met een kind op schoot, buiten.
Imani en Indigo, Chicago. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Lawrence Agyei. “Wie in Chicago komt, kan het niet ontgaan dat mensen er sterk gericht zijn op hun familie. Dat aspect van de stad wilde ik vastleggen, met alle energie die daarbij hoort”, zegt Aygei.
In El Porto in Manhattan Beach waren zwarte mensen lange tijd niet welkom vanwege het plaatselijke segregatiebeleid. In de Verenigde Staten was het een tijdlang gebruikelijk dat zwarte mensen geen toegang kregen tot bepaalde recreatiegebieden, bijvoorbeeld de stranden van Manhattan Beach. Marikah en Ludine laten weerbaarheid en kracht zien. Ze laten zien dat zwarte vrouwen alles kunnen wat ze willen als ze de kans maar krijgen. Ik ging op zoek naar archiefbeelden van surfen en wilde de parallellen laten zien tussen surfen toen en nu. Ik wilde in beeld brengen dat zwarte vrouwen hier volkomen zelfverzekerd hun plek in opeisen.
Marikah met surfplank bij een rots.
Marikah, Palos Verdes Cove, Ranchos Palos Verdes, Californië. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Gabriella Angotti-Jones.
Ludine met surfplank, op het strand.
Ludine, El Porto Beach, Los Angeles. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Gabriella Angotti-Jones. Iets naar het zuiden lag Bruce’s Beach. Charles en Willa Bruce maakten dit strand in 1912 exclusief toegankelijk voor zwarte inwoners van Los Angeles. Vanuit de omringende wijk werden medio de jaren 1920 pogingen gedaan de groeiende zwarte gemeenschap uit de stad te verjagen door middel van bedreigingen en geweld.
Mijn familie woont al drie generaties in Detroit. Mijn moeder werkte voor een bank en mijn vader stond aan de assemblagelijn in de auto-industrie, net als mijn opa. Ik ben opgegroeid in de West Side. De meeste buren kenden elkaar, en anders dan men vaak denkt woonden er veel gezinnen. Het was een hechte gemeenschap. De wijk was zeker niet perfect maar er woonden trotse, hardwerkende mensen. Ik probeer nu een stukje van die trots terug te vinden. Soms zie je het in het gezicht van stadsbewoners die gewoon hun dagelijkse gang gaan. Soms aan de stad zelf, de schoonheid van bepaalde plekjes en de energie van de stad. 
Deze beelden hebben meerdere dimensies. Ik heb architectuur gefotografeerd omdat ik wilde weten hoe iPhone 12 Pro het doet bij sterke hooglichten en diepe schaduwen. Nabewerken bleek dus niet nodig. Alles stond er meteen goed op.
In het zwart zijn zie ik een sociaal-economische verbondenheid waarmee vrijwel iedereen binnen de zwarte gemeenschap bekend is. Het is een kwestie van ‘Joy and Pain’, om met zanger Frankie Beverly te spreken. Onze geschiedenis staat in het teken van overleven maar toch ook van voorspoed, ook al waren er tegenkrachten die ons net zo lief zagen verdwijnen. Het zit in de manier waarop we problemen te lijf gaan en in onze kijk op de wereld om ons heen. Het zijn de goede dingen die we hebben opgebouwd en de slechte die we hebben doorstaan, waardoor we opstandig zijn wanneer we worden tegengewerkt, maar ook welwillend tegenover mensen die we niet eens kennen. Het is een gemeenschappelijk besef dat we allemaal tegen hetzelfde aanlopen, in welke stad we ook wonen.
Straatnaambordje van Woodward Avenue en wolkenkrabbers.
Woodward Avenue, binnenstad Detroit. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Brian Day.
Loopbrug.
De loopbrug bij de inmiddels gesloopte Joe Louis Arena, Detroit. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Brian Day.
Ambassador Bridge.
Ambassador Bridge, Detroit. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Brian Day.
Zwart is generaties. Het gaat om familie en plekken die iets voor ons betekenen. Ik wilde een intieme, authentieke kijk geven op het dagelijks leven van New Yorkers. Dus ik heb goede vrienden en familie in mijn directe omgeving gefotografeerd. Door ze in onze eigen wijk in beeld te brengen, krijgen mensen waar ook ter wereld een oprechte indruk van het echte, karakteristieke New York. 
Shay poseert op de trap.
Shay, the Bronx, New York. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Lelanie Foster.
Jashly, boven op een dak.
Jashly, Washington Heights, New York. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Lelanie Foster.
Zwart-witfoto van Rob.
Shay, the Bronx, New York. Gemaakt met iPhone 12 Pro door Lelanie Foster.
De fotografen die hier aan bod komen, vormen een kleine dwarsdoorsnede van een grotere groep wiens werk we vanaf vandaag in de schijnwerpers zetten. Meer weten over de fotografen? Ga naar instagram.com/apple voor achtergrondinformatie. In de loop van februari komt Apple met nieuwe redactionele inhoud, Today at Apple-sessies en nog veel meer, allemaal ter gelegenheid van Black History Month. Ga voor meer informatie naar apple.com/newsroom. In de virtuele sessies en instructiefilmpjes, aangeboden door Today at Apple, in samenwerking met It’s Nice That (uitgever op het gebied van design en kunst), bespreken zwarte kunstenaars en andere creatieve talenten hoe creativiteit veranderingen teweeg kan brengen. Deelnemers leren fotograferen in Apple ProRAW, en beelden nabewerken en selecteren in de Foto’s-app op iPhone. Fotografe Bethany Mollenkof, die voor het Hometown-project in Los Angeles op pad ging, verzorgt komende maand ook een sessie. Kijk voor meer informatie op apple.co/new-world.
Deel artikel

Beeldmateriaal voor Gemaakt met iPhone 12 Pro: ‘Hometown’

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219