opent in nieuw venster
Een afbeelding met allerlei soorten liefdadigheid, zoals voedselhulp, speelgoed en hulp bij huisvesting.
Dit jaar waren we er voor elkaar, ook op nieuwe manieren. In Detroit bijvoorbeeld werden er 14.000 mondkapjes gemaakt van gebruikte vlinderdassen en oude verkleedkleding, dankzij Apple medewerkers Anthony Garrett-Leverett, Joe Cayao en hun vrienden en collega’s.
“Toen het idee er eenmaal was om mensen te helpen met hergebruikt materiaal, hoefden we er niet lang over na te denken,” aldus Garrett-Leverett, technisch expert bij de Apple Store in Twelve Oaks, die dit jaar meerdere vrienden aan corona heeft verloren.
In maart hoorde Garrett-Leverett dat Cayao, zijn collega bij Apple, was begonnen materiaal van zijn bedrijf in vlinderdassen te gebruiken voor het naaien van mondkapjes voor mensen met weinig geld. In diezelfde periode ontdekte Garrett-Leverett ook dat werknemers van een plaatselijk bedrijf dat feestkleding produceerde, stoffen van oude kostuums overhadden waarvan ze mondkapjes wilden maken. Hij begon de boel te coördineren, en de 14.000 mondkapjes die dit opleverde hielp hij uit te delen bij ziekenhuizen, zorgcentra en medewerkers in de frontlinie in heel Detroit.
“Het voelt goed dat we een steentje hebben kunnen bijdragen om voor anderen te zorgen, want deze pandemie heeft iedereen zo hard geraakt”, zegt Cayao. “We wilden de kapjes graag doneren aan iedereen die bescherming kon gebruiken, want uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje.”
Fotoraster met Anthony Garrett-Leverett, Joe Cayao en enkele van de mondkapjes die ze met The Parade Company maakten.
Enkele teamleden van Apple Twelve Oaks in het Metro-gebied van Detroit, onder wie Anthony Garrett-Leverett (rechts bovenin) en Joe Cayao. Samen met The Parade Company hebben ze 14.000 mondkapjes gemaakt en weggegeven.
Garrett-Leverett en Cayao zijn twee van de duizenden Apple medewerkers die dit jaar tijd en geld hebben gestopt in grote en kleine organisaties in de stad, waardoor dit jaar het beste jaar tot nu toe is voor het Giving-programma van Apple. Voor elk uur vrijwilligerswerk of ieder dollar die een medewerker doneert, geeft Apple een donatie aan de betreffende organisatie. Vanaf de introductie van het programma in 2011 hebben Apple medewerkers in totaal bijna 600 miljoen dollar aan donaties ingezameld, waaronder ruim 1,6 miljoen vrijwilligersuren, voor meer dan 34.000 organisaties.
Dit komt dan nog eens bovenop de bedrijfsdonaties die Apple’s Community Investment-team jaarlijks schenkt aan non-profitorganisaties over de hele wereld, onder andere Feeding America, FIRST, Malala Fund en Simplon. Daarnaast investeert Apple elk jaar in een beursprogramma dat vele miljoenen bestrijkt en dat gericht is op het ondersteunen van organisaties in wijken waar Apple teams wonen en werken, bijvoorbeeld voedselbanken, gezondheids- en sociale dienstverlening, kunstprogramma’s voor jongeren en nog veel meer. De komende feestdagen schenkt Apple nog eens 5 miljoen dollar extra ter ondersteuning van uiteenlopende mondiale organisaties die gezinnen en gemeenschappen wereldwijd helpen de COVID-19-pandemie te doorstaan, met voedselhulp tot medische zorg.
Drie grafieken tonen het effect van Apple’s Giving-programma sinds de introductie ervan in 2011.
Ondanks alle uitdagingen waar de pandemie ons voor stelt, hebben Apple medewerkers nieuwe manieren gevonden om hulp te blijven bieden via virtuele mogelijkheden of vrijwilligerswerk buiten. Het Miles for Refugees-evenement van het Britse Rode Kruis is hier een goed voorbeeld van. De deelnemers kozen een bepaald aantal kilometers, gebaseerd op de reis die vluchtelingen hebben gemaakt op weg naar veiligheid en een nieuw leven, en lieten zich vervolgens sponsoren voor die afstand, door deze bijvoorbeeld lopend of fietsend af te leggen. De vrijwilligers van Apple waren het grootste bedrijfsteam dat hier in 2020 aan meedeed.
“Met de sponsoractie van dit jaar hebben we meer dan 2 miljoen pond ingezameld en dat hadden we niet kunnen doen zonder de steun van al die Apple vrijwilligers die meededen”, aldus Maddy Janes, evenementenmanager bij het Britse Rode Kruis.
In India doneerde Apple medewerker Chandrika Raghunath, samen met haar tienerzoon en nicht, virtuele tijd door in Keynote studiegidsen te maken voor Abhyudaya, een school voor kansarme kinderen. Omdat de leerlingen niet meer naar school konden komen, schonken Raghunath en haar collega’s bij Apple 300 uur van hun tijd voor het maken van digitale informatiebronnen zodat de leerlingen op afstand konden blijven doorgaan met leren.
Fei Ren, die bij Apple in Shanghai werkt, bleef wekelijks vrijwilligerswerk doen met de groep beYoureyeS, door met een visueel beperkte persoon te gaan wandelen of hardlopen. Ren vond het belangrijk om op een veilige manier haar langdurige relatie met de organisatie, die voor haar evenveel betekent als familie, te kunnen voortzetten.
Dit jaar raakten veel meer mensen financieel in zwaar weer en was er niet eens altijd geld voor de boodschappen. Apple en zijn medewerkers hebben gedoneerd aan voedselbanken over de hele wereld, bijvoorbeeld de Münchner Tafel, een voedselbank in München die elke week voedsel inzamelt voor en uitdeelt aan meer dan 20.000 mensen in de stad.
“Met dat geld kunnen we ten minste de komende vier tot zes maanden vooruit plannen. Dat is altijd van essentieel belang omdat we puur afhankelijk zijn van donaties”, aldus Angela Zacher, persvoorlichter en pr-medewerker bij Münchner Tafel. “Zo weten we tenminste zeker dat we de voedseltekorten kunnen opvangen.”
In Austin, Texas, waar zich de grootste Apple campus buiten Cupertino, Californië, bevindt, werkt de organisatie Caritas of Austin met mensen die dakloos zijn of dit dreigen te worden. Van maart tot september 2020 heeft de organisatie 30 procent meer personen en gezinnen aan onderdak geholpen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Behalve onderdak werd er ook financiële hulp geboden aan mensen die door de pandemie hun baan verloren.
Drie personen tillen een huis op, uitbeelding van het concept hulp bij huisvesting.
“Ons werkterrein met deze mensen was verschoven, omdat we moesten zien te voorkomen dat ze dakloos werden”, zegt Amy Jackson, Chief Development Officer bij Caritas of Austin. “We zijn er daarom echt trots op dat dat gelukt is.”
Ook dit jaar hebben Apple en zijn medewerkers Caritas of Austin ondersteund met voedselhulp, hulp bij het vinden van werk en met huisvesting voor gezinnen overal in de stad.
“Apple is een lokaal bedrijf hier in Austin”, zegt Troy Gilbert, hoofd van de afdeling giften bij Caritas of Austin. “Daarom betekent het zoveel om die hulp op lokaal niveau te krijgen van een bedrijf dat Austin in het dna zit.”
West Valley Community Services ondersteunt al bijna 50 jaar gezinnen in de thuisstad van Apple, Cupertino, en het omliggende gebied. De organisatie helpt mensen die onder de armoedegrens moeten leven met het krijgen van ondersteuning bij het betalen van de huur, energierekeningen en voedsel, en heeft het aantal gezinnen dat in nood verkeert sinds het begin van de pandemie enorm zien stijgen.
Drie personen doen boodschappen in een tas, een uitbeelding van de service die voedselbanken leveren.
Apple en zijn medewerkers zijn al jarenlang vaste donateurs van West Valley Community Services. Dit jaar heeft Apple, bovenop de financiële bijdragen en het vrijwilligerswerk duizenden kilo’s fruit uit de bomen in Apple Park gedoneerd, die verdeeld werden onder de cliënten via het afhaalpunt op het terrein, of via thuisbezorging.
“We hadden nooit aan de vraag kunnen voldoen als er geen partners waren geweest zoals Apple die deze middelen ter beschikking wilden stellen toen ze het hardst nodig waren”, aldus Josh Selo, Executive Director bij West Valley Community Services. De organisatie heeft bijna 3300 cliënten bijgestaan in 2019 tot juni. En dat aantal is een jaar later, in juni 2020, slechts enkele maanden na aanvang van de pandemie, met bijna 40 procent gestegen tot ruim 4500 mensen. Selo denkt dat de vraag zal blijven toenemen.
Shefali Lakhani vroeg hulp aan West Valley Community Services nadat haar man aan het begin van de pandemie zijn baan had verloren. Het echtpaar had net een zoontje gekregen en kon de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen. De organisatie heeft het gezin maandenlang geholpen de huur te betalen tot Lakhani’s echtgenoot een nieuwe baan vond.
“Onze casemanager heeft werkelijk alles gedaan om ervoor te zorgen dat we hulp kregen met het betalen van de huur”, zegt Lakhani. “Dat was echt geweldig omdat we tijdens deze pandemie niets meer konden en letterlijk geen cent meer hadden. En nu zijn we weer helemaal bij.”
Deel artikel

Afbeeldingen van het topjaar van Apple Giving

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219