opent in nieuw venster
Collage van Apple medewerkers die de afgelopen 40 jaar bij de Apple campus in Cork hebben gewerkt.
Apple medewerkers door de jaren heen bij de 40 jaar oude campus in Cork. 
Het verhaal van Apple in Ierland begon in 1980 met een enkele productiefaciliteit en 60 medewerkers.
Vandaag de dag wonen er in Ierland meer dan 6000 Apple medewerkers en staat er een uitgestrekte campus in de stad Cork. Apple bestaat inmiddels 40 jaar in Ierland. De oorspronkelijke fabriek is nu uitgebreid en onderdeel van een campus die ook AppleCare, Operations, Logistics en een aantal andere teams omvat met medewerkers die samen meer dan 90 nationaliteiten vertegenwoordigen. Cork vormt tevens het hoofdkwartier van Apple in Europa, dat klanten ondersteunt van over het hele continent en daarbuiten. 
Cathy Kearney is Vice President of European Operations bij Apple in Cork en al meer dan 30 jaar werkzaam bij het bedrijf. 
“De campus in Cork is meer dan alleen maar een plek – we zijn een familie”, aldus Kearney. “En iedere dag weer streven we ernaar om de collectieve waarden van Apple met ons werk in stand te houden. Zo willen we onze planeet beschermen, opkomen voor het recht op privacy en zorgen dat onderwijs en technologie voor iedereen toegankelijk zijn. Ik voel me vereerd dat ik elke dag met zo’n getalenteerd, divers en sympathiek team mag werken.”
Eén van die teamleden is Grainne Kenny, die in 1990 bij Apple in Cork begon toen ze 18 was. 
“Ik ben hier opgegroeid”, aldus de inmiddels 48-jarige Kenny. “Ik ben begonnen op de fabrieksvloer, en nu ben ik 30 jaar later leider van een team van tussen 20 en 30 fabricagetrainers. Het is een fantastische ervaring geweest, en ik vind het geweldig om te zien hoe hecht we zijn geworden als groep.”
Cathy Kearney bij de Apple campus in Cork.
Cathy Kearney werkt al meer dan 30 jaar bij Apple en staat in Cork aan het hoofd van de bedrijfsvoering. 
Grainne Kenny leidt een groep managementtrainees bij de Apple Campus in Cork.
Grainne Kenny leidt een team van tussen 20 en 30 fabricagetrainers van over de hele wereld.
Dat gemeenschapsgevoel is iets dat de 33-jarige Alvaro Porcel al voelde toen hij acht jaar geleden bij Apple begon. 
“Het maakt niet uit waar je vandaan komt, welke taal je spreekt of tot welke cultuur je behoort”, aldus Porcel, die van Barcelona naar Cork is verhuisd. “Bij Apple word je meteen met open armen ontvangen. Je wordt gestimuleerd om jezelf te zijn, en om inclusiviteit en diversiteit te steunen.”
Porcel is lid van de Cork LGBTQ Diversity Network Association (DNA) en Cork Accessibility DNA, dat binnenkort van start gaat. Dit zijn twee van de vele DNA’s van Apple die medewerkers met dezelfde interesses, achtergronden en waarden met elkaar verbinden. Daarnaast doet hij mee aan het Giving-programma van Apple, waarbij hij initiatieven van vrijwilligers coördineert voor een plaatselijk goed doel genaamd Age Action. Dit goede doel biedt ouderen gratis lessen aan over technologie.
Alvaro Porcel bij de Apple campus in Cork.
Alvaro Porcel, die van Barcelona naar Cork is verhuisd, is trainer op het gebied van Apple producten. 
“Dit goede doel ligt mij na aan het hart”, aldus Porcel. “Het gaat er niet alleen om dat ze leren hoe ze hun device moeten gebruiken. Er hoort ook een sociale factor bij. Veel van deze ouderen leven erg geïsoleerd. Vóór COVID-19 waren er elke week activiteiten in groepen, maar nu moeten we het doen met telefoongesprekken. En als ze zeggen ‘Jij bent de enige die me vandaag belt,’ dan voel je hoeveel het voor hen betekent.”
Sinds 2015 heeft het Giving-programma van Apple meer dan 400 goede doelen in Ierland gesteund. Voor ieder uur dat een medewerker in Cork vrijwilligerswerk doet, doet Apple een evenredige donatie aan hetzelfde goede doel. Tot nu toe heeft maar liefst 43 procent van alle medewerkers in Cork vrijwilligerswerk gedaan.
De afgelopen vijf jaar zijn er elke week Apple medewerkers geweest die als vrijwilliger bij de Terence MacSwiney School in Cork hebben gewerkt. Daar hebben ze leerlingen geholpen bij het leren van programmeren, muziek, fotografie en videobewerking. Daar zijn ze tijdens de pandemie mee doorgegaan, waarbij ze de leerlingen tijdens virtuele sessies hebben gecoacht. De rector, Phil O’Flynn, heeft in de loop der tijd gezien wat deze samenwerking voor haar leerlingen en voor Cork in het algemeen heeft betekend. 
“Met de komst van Apple heeft de hele gemeenschap in Cork ontzettend veel hoop gekregen”, aldus O’Flynn, wier school dit jaar ook 40 jaar bestaat. “En ik denk dat het bedrijf die hoop de afgelopen vier decennia alleen maar in stand heeft gehouden.”
Portret van Phil O’Flynn.
Phil O’Flynn, rector bij de Terence MacSwiney School, prijst het vrijwilligersprogramma van Apple voor de hulp die het geboden heeft bij het klaarstomen van de leerlingen voor de toekomst.
De Terence MacSwiney School doet ook mee aan de Transition Year Experience van Apple. Daarmee hebben meer dan 1600 leerlingen in heel Ierland de mogelijkheid gekregen om naar de campus in Cork te komen en daar meer te weten te komen over mogelijke carrières, programmeren en over hoe ze in de wereld een positief verschil kunnen maken. O’Flynn is ervan overtuigd dat haar leerlingen een andere kijk hebben gekregen op hun toekomstmogelijkheden dankzij hun interacties met de medewerkers van Apple in beide programma’s.
“Een van onze programmeermentors houdt zich bezig met de kwaliteitscontrole van apps, en zij heeft onze leerlingen erop gewezen dat haar werk vijf of zes jaar geleden helemaal nog niet bestond”, aldus O’Flynn. “Maar het gaat erom dat je vaardigheden ontwikkelt waarmee je flexibel kunt zijn op de arbeidsmarkt, en nu kunnen onze leerlingen zich dat ten doel stellen. Dit soort coaching die op zo’n persoonlijk niveau plaatsvindt, daar kun je geen prijskaartje aan hangen. Dat is gewoon onbetaalbaar.” 
De afgelopen vier decennia is de betrokkenheid van Apple binnen Cork flink gegroeid, en hetzelfde geldt voor de campus. In loop der jaren zijn er nieuwe gebouwen ontworpen door een in Cork gevestigd team, met aandacht voor het milieu als uitgangspunt. De campus in Cork draait net als alle andere locaties van Apple voor 100 procent op schone energie. Er zijn meer dan 200 zonnepanelen te vinden. En het regenwater dat met de daken wordt opgevangen, wordt over de hele campus gebruikt voor de toiletten. De campus heeft ook het certificaat ‘Zero Waste to Landfill’, en hetzelfde geldt voor de productiefaciliteit.
Maar ondanks dat de campus in Cork de afgelopen 40 jaar is veranderd, er is één ding hetzelfde gebleven.
“We zijn hier wel degelijk een gemeenschap”, aldus Porcel. “Dat gevoel kreeg ik op mijn eerste dag en het is nooit meer weggegaan. Dit is mijn thuis.”
“Omdat ik ben opgegroeid met Apple, hebben we samen veel meegemaakt”, aldus Kenny. “Ik ben mijn ouders verloren, heb veel te verduren gehad in mijn persoonlijke leven, en nu zitten we weer in moeilijke tijden. Maar door al die ervaringen heen heeft Apple geweldig veel steun geboden. Dit is voor mij niet zomaar een baan, het is mijn familie.”
Deel artikel

Afbeeldingen van het 40e jubileum van de Apple campus in Cork

Contactpersonen voor de pers

Apple Media Helpline

media.benl@apple.com

(024) 744219